Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi, pracę (...)
patrz: biotyna
Witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawania krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby, szczególnie w okresach przeciążenia (...)
Witaminę D w organizmie człowieka można zaliczyć do witamin lub prohormonów. Przekształcenie w organizmie człowieka prowitaminy D w prewitaminę zachodzi przez działanie zakresu promieniowania świetlnego długości 290-315 nm, jest to promieniowanie UVB. Nie istnieje niebezpieczeństwo (...)
Witaminę tą stosuje się głównie jako dodatek do żywności (E306 ). Jest przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Dla człowieka najistotniejszą rolę pełni α-tokoferol. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga (...)
Witamina K pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, odgrywa zasadniczą rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, jak również hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, wątroby czy nerek. Niedobór: -słaba (...)