Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Zaburzenia prowadzące do nieprawidłowego dostarczania składników odżywczych do ustroju. Wady żywieniowe możemy podzielić na pierwotne oraz wtórne. Przyczyny wad pierwotnych: niedobory jakościowe (jest przyczyną braku niezbędnych pierwiastków lub witamin), (...)
Wanad znajduje się w otoczeniu i pożywieniu człowieka, jest on niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Znajduje się w centrach aktywnych enzymów przemiany glukozy i innych węglowodanów. Zapobiega chorobom serca, hamuje powstawanie cholesterolu we krwi. Obniża stężenie cukru we krwi (...)
Jest niezbędnym minerałem, makroelement, pierwiastek budulcowy i regulacyjny w organizmie. W organizmie człowieka znajduje się około 1000 gramów wapnia. Wapń wchodzi w skład materiału budulcowego kości i zębów. Konieczny do działania wielu hormonów, bierze udział w (...)
Jest to ilość energii jaką można przyswoić z żywności. Mierzona jest w kilokaloriach. Określana jest najczęściej dla 100 g części jadalnych lub produktu handlowego.
Krwinki białe, podwyższoną liczbę krwinek białych stwierdza się przeważnie w zakażeniach bakteryjnych i chorobach krwi (białaczka); z kolei obniżona ich liczba może świadczyć o uszkodzeniu szpiku kostnego i zakażeniach wirusowych. W skład leukocytów wchodzą: GRA (granulocyty), LYM (...)