Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Jest to organiczny związek chemiczny stosowany jako słodzik, około 200 razy słodszy od sacharozy, wzmacnia smak, zapach produktów. Stosowany w połączeniu z innym syntetycznym środkiem słodzącym – aspartamem, co powoduje że ich smak bardziej przypomina cukier.
Efekt biologiczny uzyskiwany po spożyciu składnika odżywczego. W odniesieniu do witamin oznacza stopień, w jakim dany związek jest przyswajany z pożywienia i po przekształceniu w postać aktywnej witaminy zapobiega objawom niedoboru. Przykładowo dla związków z grupy witaminy A (...)
Białko osocza krwi; wzrost stężenia albuminy we krwi świadczy o zaburzeniu czynności nerek.
Białka proste występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, bogate w aminokwasy siarkowe.
Są obecne w żywności jako substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Alergeny u wrażliwych osób powodują reakcje alergiczne.