Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > A

Acesulfam

Jest to organiczny związek chemiczny stosowany jako słodzik, około 200 razy słodszy od sacharozy, wzmacnia smak, zapach produktów. Stosowany w połączeniu z innym syntetycznym środkiem słodzącym – aspartamem, co powoduje że ich smak bardziej przypomina cukier.

Afta

Jest to owalny wykwit z żółtym nalotem, pod którym jest nadżerka. Wykwit najczęściej otoczony jest czerwonym stanem zapalnym. Afty mogą być różnej wielkości od 1milimetra do 2centymetrów średnicy. Afty głównie tworzą się w jamie ustnej. Postacie aft mogą być (...)

więcej

Aktywność biologiczna (Bioaktywność)

Efekt biologiczny uzyskiwany po spożyciu składnika odżywczego. W odniesieniu do witamin oznacza stopień, w jakim dany związek jest przyswajany z pożywienia i po przekształceniu w postać aktywnej witaminy zapobiega objawom niedoboru. Przykładowo dla związków z grupy witaminy A (...)

więcej

ALB (albumina)

Białko osocza krwi; wzrost stężenia albuminy we krwi świadczy o zaburzeniu czynności nerek.

Albuminy

Białka proste występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, bogate w aminokwasy siarkowe.

Alergeny pokarmowe

Są obecne w żywności jako substancje biologicznie czynne pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Alergeny u wrażliwych osób powodują reakcje alergiczne.

Strona: 1 2 3 4 5 6