Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Witaminy > Witamina D (kalcyferol)

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Witaminy > Witamina D (kalcyferol)

Witamina D (kalcyferol)

Witaminę D w organizmie człowieka można zaliczyć do witamin lub prohormonów. Przekształcenie w organizmie człowieka prowitaminy D w prewitaminę zachodzi przez działanie zakresu promieniowania świetlnego długości 290-315 nm, jest to promieniowanie UVB. Nie istnieje niebezpieczeństwo powstawania toksycznych ilości witaminy D3 w wyniku nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne, gdyż nadmiar prewitaminy i witaminy jest przez nie rozkładany. 90% dobowego zapotrzebowania na witaminę D może być wyprodukowane. Ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, dlatego bardzo rzadko stosuje się suplementację tej witaminy.

Witamina D wpływa szczególnie na:

-układ kostny czyli kształtowanie się kości i zębów,
-system nerwowy i mięśniowy,
- poprawę wydzielenia insuliny,
- zapobieganie powstawaniu komórek nowotworowych,
-antyoksydacyjnie.

Niedobór(hipowitaminoza, awitaminoza)
:
* u dzieci prowadzi do:
- krzywicy,
-zaburzenia mineralizacji kości i zmniejszenia masy kostnej,

* u dorosłych wywołuje:
-bóle kostne i osteoporozę,
-złamania, skrzywienia, zwyrodnienia, zniekształceniami sylwetki,
-złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, zapaleniem spojówek,
-stany zapalne skóry,
-osłabieniem organizmu ,
- wypadanie zębów.

Nadmiar (hiperwitaminoza)
powstaje w wyniku przedawkowania witaminy D, ale nie może to być wywołane przy normalnej diecie lub przy intensywnym opalaniu się.

Źródła witaminy:
- ryby takie jak: śledź, makrela, łosoś, tuńczyk,
- tran, oleje rybne,
- jaja.


powrót