Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > F

Fibrynogen

Białko wchodzące w skład osocza krwi. Stanowi ok. 5% wszystkich białek osocza. Wytwarzany w wątrobie, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, przechodząc w fibrynę.

Filologia

Filologia - jedna z nauk humanistycznych, badająca język i literaturę kręgu cywilizacyjnego bądź narodu. Głównym przedmiotem jej badań jest tekst, a celem – jego komentarz i interpretacja.

Fityniany

Sole kwasu fitynowego. Występują w zbożach (szczególnie otrębach), nasionach roślin strączkowych oraz orzechach. Osłabiają wchłanianie minerałów takich jak wapń, magnez, żelazo i cynk oraz uniemożliwiają ich wykorzystanie przez organizm.

Flawoproteidy

Białka zawierające pochodną ryboflawiny. Wraz z witaminą B12 biorą one udział w procesach utleniania i redukcji.

Fluor (F)

Ma duże znaczenie dla stabilności kości i zębów. Brak fluoru w pokarmie powoduje zahamowanie wzrostu lub tempo wzrastania jest znacznie wolniejsze, pogarsza się również stan uzębienia. Występuje w nieznacznych ilościach w różnych produktach, ale głównym jego (...)

więcej

Fosfor (P)

Fosfor ważny jest dla budowy kośćca, przemiany materii w celu pozyskania energii. Składnik komórek, przyswajanie fosforu przez organizm jest wspierane przez witaminę D. Źródła: - sery żółte, mięso, drób, - ryby morskie: łosoś morski, halibut, makrela, sola, (...)

więcej