Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Witamina K pomaga utrzymać prawidłową krzepliwość, zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe, odgrywa zasadniczą rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek, jak również hamuje rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, wątroby czy nerek.
Niedobór:
-słaba krzepliwość krwi,
- złe gojenie się ran,
-ryzyko rozwoju nowotworów,
-zapalenie jelita.
Nadmiar:
-rozpad krwinek czerwonych,
-niedokrwistość,
-u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia mózgu.
Witamina K występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak:
-brokuły,
-rzepa,
-szpinak,
-sałata,
-kapusta właściwa,
-lucerna,
-brzoskwinie,
-ziemniaki,
-jaja,
-jogurt,
-ser,
-olej sojowy.