Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Ilość jedzenia przeznaczona do spożycia w ciągu danego dnia lub innego okresu czasu.
Krwinki czerwone, podwyższona liczba krwinek czerwonych hemoglobiny i hematokrytu (HCT) świadczy o nadkrwistości, natomiast obniżona ich liczba świadczy o niedokrwistości (anemia). Nadkrwistość i niedokrwistość najlepiej rozpoznać za pomocą wskaźnika hemoglobiny (HGB). Wskaźniki (...)
Cofnięcie się pokarmu do wcześniejszego odcinka przewodu pokarmowego, np. z żołądka do przełyku.
Naturalnie występujące związki z niektórymi witaminy A aktywności, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego.
Specjalista zajmujący się klasyfikacją, rozpoznawaniem, leczeniem oraz zapobieganiem chorobom gośćcowym tj. reumatycznym.
Inaczej witamina B2. Witamina rozpuszczalna w wodzie. Odpowiada za przemianę białek i węglowodanów, bierze udział w biochemicznych przemianach w siatkówce. Niedobór: - zmiany skórne takie jak np. łojotok - zmiany w obrębie rogówki, światłowstręt, (...)