Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawania krwotoków, krwawień dziąseł, podnosi odporność na zakażenia, uszkodzenia oraz na choroby, szczególnie w okresach przeciążenia fizycznego, skraca czas trwania zakażenia itd. Bierze także udział w przemianach tyrozyny. Witamina C ma wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
Niedobór:
-szkorbut,
-uszkodzenia naczyń krwionośnych,
- złe gojenie i odnawianie się ran,
- bolesność stawów i mięśni,
- depresja,
- osteoporoza,
- niedokrwistość,
- zaburzenia neurologiczne, wtórne infekcje.
Nadmiar:
- kamienie nerkowe,
-dolegliwości żołądka, nudności, biegunka, wymioty, wysypka skórna,
- stosowanie dużych dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu.
Źródła witaminy:
- papryka, cebula zwyczajna, szpinak, brokuły, kalarepa, szparagi, ziemniaki , pomidory,
- owoce dzikiej róży, owoce cytrusowe, jabłka, czarna porzeczka, winogrona,
- soja.