Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Witamina B6 bierze udział w przemianie aminokwasów, ułatwia ich rozkład, przemianę tłuszczów i węglowodanów, umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca.
Niedobór:
-nieprawidłowości w układzie nerwowym,
-stany zapalne skóry,
-kamica nerkowa,
-zmęczenie,
-nudności,
-u dzieci - opóźnienia umysłowe, nieprawidłowości w budowie kości oraz objawy padaczkowe.
Nadmiar:
-brak koordynacji mięśni,
-uszkodzenia tkanki nerwowej,
-słabość mięśni, niepewny chód.
Źródła witaminy:
- drożdże, drób,
- wątróbka,
- ziarna soi, kiełki pszeniczne,
- orzechy włoskie,
- ryby,
- banany, awokado.