Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > L

L-karnityna (Karnityna)

Organiczny związek chemiczny, zbudowany z dwóch aminokwasów, jest on syntetyzowany w wątrobie, nerkach i mózgu z aminokwasów lizyny i metioniny. Głównym jej źródłem w żywności jest mięso i przetwoy mleczne. Najbogatsze w L-karnitynę są ryby, (...)

więcej

Laktowegetarianin

Człowiek odżywiający się wyłącznie pokarmem roślinnym. Wyklucza spożywanie pokarmów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem mleka, przetworów mlecznych i jaj.

Laktoza

Dwucukier występujący w mleku, zwana cukrem mlecznym. Dla osób nietolerujących laktozy produkuje się tzw. mleko bezlaktozowe

Laryngolog

Specjalista zajmujący się badaniem budowy, czynności oraz leczeniem schorzeń gardła, krtani, uszu i nosa.

LDL

Zły cholesterol, odpowiedzialny za powstawanie miażdżycy.

Lecytyny

Tłuszcze złożone występujące w nasionach roślin strączkowych, mózgu i wątrobie zwierząt, jajach. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym, oraz lecznictwie jako wspomaganie układu nerwowego.

Strona: 1 2 3