Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Witaminy > Witamina E (tokoferol)

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Witaminy > Witamina E (tokoferol)

Witamina E (tokoferol)

Witaminę tą stosuje się głównie jako dodatek do żywności (E306 ). Jest przeciwutleniaczem występującym w komórkach. Dla człowieka najistotniejszą rolę pełni α-tokoferol. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wspomaga leczenie bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.

Niedobór:
Awitaminoza może powodować:
- rozdrażnienie, brak koncentracji,
-osłabienie mięśni, starzenie się skóry, złe gojenie się ran, pogorszenie wzroku,
-niedokrwistość, bezpłodność,
-choroby serca.

Nadmiar:
Hiperwitaminoza witaminy E jest raczej nie występuje, ale może wywołać zmęczenie, bóle głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia. Stosowanie dużych dawek witaminy E
w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu.


Witamina E występuje w produktach tłuszczowych (oleje, orzechy, margaryny, masło, mleku) oraz w marchewce, brokułach, brukselce, jajkach.



 

powrót