Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Antocyjany są barwnikami rozpuszczalnymi w wodzie, nadają atrakcyjną barwę czerwoną, fioletową i niebieską wielu kwiatom, warzywom i owocom. Barwa ich zależy od pH. W (...)
Do grupy barwników betalainowych należą betanina i wulgaksantyna. Barwniki te występują głównie tylko w korzeniu buraka, choć także znajdują się także w kilku (...)
Chlorofil jest zielonym barwnikiem występującym w większości roślin, w algach oraz niektórych bakteriach. Zawierają go wszystkie liście, a więc i wszystkie rośliny (...)
Karotenoidy są znane jako pomarańczowo-czerwone barwniki znajdujące się w owocach i warzywach takich jak: pomarańcze, pomidory i marchew oraz jako żółte barwniki (...)
Jest barwnikiem otrzymanym z żeńskich form mszycy o nazwie koszenila które żerują na kaktusach z rodzaju Opuncja, otrzymuje się je z ciała i jaj owadów. (...)