Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Ciężka choroba pasożytnicza, spowodowana zarażeniem człowieka lub zwierzęcia włośniem krętym. Do zarażenia dochodzi przez zjedzenie zarażonego mięsa. Standardowe gotowanie mięsa nie chroni przed zarażeniem. Nie jest możliwe zarażenie od chorej osoby.
Kwasy tłuszczowe uwolnione z triacylogliceroli w wyniku hydrolizy enzymatycznej. W krwiobiegu wolne kwasy tłuszczowe krążą luźno związane z albuminami. Wolne kwasy tłuszczowe obecne są również w zjełczałych tłuszczach, gdzie podlegają dalszym przemianom do aldehydów i ketonów.
Odgrywa on rolę u chorych na miażdżycę i choroby układu krążenia. Jest to stosunek zawartości w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do kwasów nasyconych.
Wskaźniki, które uzyskuje się na podstawie pomiarów wzrostu, masy, obwodu ramienia, grubości fałdów skórno - tłuszczowych. Wykorzystane w ocenie stanu odżywiania.
Stosunek objętości zużytego tlenu do objętości wydalonego dwutlenku węgla. Wykorzystywany w kalorymetrii.
Ilość strawionych białek, tłuszczów i węglowodanów zawartych w pożywieniu. Określony na podstawie badań bilansowych. Dzieli się na pozorny i rzeczywisty.