Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Termin dietetyczny określający wysoko-energetyczne pokarmy, najczęściej silnie przetworzone, które mają niską wartość odżywczą. „Puste kalorie” mają taką (...)
Ilość jedzenia przeznaczona do spożycia w ciągu danego dnia lub innego okresu czasu.
Sztuczny środek słodzący. Sacharyna jest ok. 300 do 500 razy słodsza od cukru, nie posiada wartości odżywczych (nie jest trawiona przez organizm człowieka). Znajduje (...)
Substancja chemiczna dostarczana do organizmu poprzez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ trawienny i wydobywany jest z niego w procesie trawienia. (...)
Substancja zawarta w żywności oddziałująca pozytywnie lub negatywnie na organizm po wchłonięciu do niego.
Substancje chemiczne wprowadzane do organizmu z pokarmem, są potrzebne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Do składników odżywczych zaliczamy między innymi (...)