Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka

Błonnik nierozpuszczalny

Część błonnika pokarmowego. Nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Nie jest trawiony ani rozkładany przez bakterie jelitowe. Wpływa głównie na (...)

więcej

Błonnik pokarmowy

Składnik pożywienia, występujący w produktach roślinnych. Stanowi dla organizmu substancję balastową, która reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz rozwój (...)

więcej

Błonnik rozpuszczalny

Część błonnika pokarmowego. Zawiera związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być w jelitach degradowane przez drobnoustroje, dostarczając niewielkich ilości (...)

więcej

Brązowa tkanka tłuszczowa

Rodzaj tkanki tłuszczowej. Jest dobrze ukrwiona i silnie unerwiona o brązowym zabarwieniu. Powoduje zwiększone uwalnianie energii w postaci ciepła, dzięki czemu zapobiega (...)

więcej

Dieta

To rodzaj pokarmu zjadanego przez każde zwierzę w celu utrzymania lub poprawy jego stanu zdrowia. Pochodzi z języka greckiego od słowa "diaitia". Oznacza ona (...)

więcej

Dieta bezglutenowa

Dieta stosowana przez osoby chore na celiakię. Wymaga eliminowania produktów, przetworów z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, które zawierają białko gliadynę.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17