Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Całkowite lub częściowe wstrzymywanie się od jedzenia, trwające przez dany okres czasu. Dzieli się na łagodne, umiarkowane i ścisłe.
Stan organizmu wywołany długotrwałym niespożywaniem jedzenia. Sygnalizowany jest przez część mózgu - podwzgórze. Stanowi fizjologiczny bodziec do spożycia pokarmu.
Brak witamin i minerałów nieodczuwalny przez organizm ze względu na dostarczanie mu odpowiednich ilości składników energetycznych.
Dobry cholesterol, przeciwdziała miażdżycy.
Parametr, który pozwala lekarzowi ocenić ostatnie 3 miesiące leczenia cukrzycy, pożądany zakres HbA1c ≤ 7%, jest to „scukrzony” odsetek hemoglobiny (...)
IG-jest to klasyfikacja produktów spożywczych na podstawie wpływu na stężenie glukozy we krwi. Indeks to średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po (...)