Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka

Zakażenia pokarmowe

Choroba wywołana obecnością bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym człowieka.

Zalecany poziom spożycia

Ilość danego składnika w całodziennej diecie, która pokrywa zapotrzebowanie oraz rezerwy danej grupy osób.

Zalecenia żywieniowe

Bazujące na ocenie stanu zdrowia propozycje zmian w sposobie i ilości spożywania pokarmów mające na celu poprawę stanu odżywiania i ochrony zdrowia.

Zapotrzebowanie energetyczne

Ilość energii, jaka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Zależy od płci, wieku i aktywności fizycznej. Dorosła kobieta potrzebuje ok 1600-2900 kcal/dobę, (...)

więcej

Zapotrzebowanie fizjologiczne

Ilość poszczególnych składników odżywczych, które muszą być dostarczone organizmowi, aby ten mógł prawidłowo funkcjonować.

Zbilansowana dieta

Odpowiednio dobrany rodzaj i ilość składników odżywczych w diecie, pozwalający dostarczyć organizmowi energii bez doprowadzenia do nadmiaru jakiegokolwiek składnika.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17