Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Kwasy Omega-3, Omega-6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) do których zaliczamy kawsy omega-3, omega-6 oraz omega-9. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm człowieka w (...)

więcej

Laktoza

Dwucukier występujący w mleku, zwana cukrem mlecznym. Dla osób nietolerujących laktozy produkuje się tzw. mleko bezlaktozowe

Lecytyny

Tłuszcze złożone występujące w nasionach roślin strączkowych, mózgu i wątrobie zwierząt, jajach. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym, oraz lecznictwie jako (...)

więcej

Lipidy (Tłuszcze)

Grupa związków organicznych rozpuszczalnych w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych (aceton, metanol, chloroform) i nierozpuszczalnych w wodzie. Występują w (...)

więcej

Maltoza

Dwucukier mniej słodki od sacharozy, zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem glikozydowym.

Mannoza

Cukier prosty występujący w żywności głównie jako składnik węglowodanów złożonych, zaliczanych do błonnika pokarmowego.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7