Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Grupa węglowodanów należących do węglowodanów prostych zawierających trzy, cztery, pięć lub sześć atomów węgla w cząsteczce.
Kwasy które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Przykładem nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas masłowy. Wyróżniamy kwasy (...)
Niezbędne to znaczy musimy pozyskiwać je z pożywienia ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Pierwszym takim kwasem jest alfa linolenowy należący do rodziny (...)
Węglowodany zbudowane z 3-7 jednostek cukrowych, nie rozkładane przez soki trawienne człowieka. Sprzyjają rozwojowi mikroflory jelitowej, ale są źle tolerowane przez ludzi.
Mieszanina węglowodanów, występuje w ścianach komórkowych wielu roślin. Pektyny są ogólnie polisacharydami i oligosacharydami o różnym składzie. (...)
Wielocukry, czyli polisacharydy, są to węglowodany złożone. Powstają przez połączenie kilku cząsteczek jednocukrów. Nie rozpuszczają się w wodzie, nie są (...)