Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Monosacharydy

Grupa węglowodanów należących do węglowodanów prostych zawierających trzy, cztery, pięć lub sześć atomów węgla w cząsteczce.

Nasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy które nie zawierają podwójnych wiązań w cząsteczce. Przykładem nasyconych kwasów tłuszczowych jest kwas masłowy. Wyróżniamy kwasy (...)

więcej

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne to znaczy musimy pozyskiwać je z pożywienia ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Pierwszym takim kwasem jest alfa linolenowy należący do rodziny (...)

więcej

Oligosacharydy

Węglowodany zbudowane z 3-7 jednostek cukrowych, nie rozkładane przez soki trawienne człowieka. Sprzyjają rozwojowi mikroflory jelitowej, ale są źle tolerowane przez ludzi.

Pektyny

Mieszanina węglowodanów, występuje w ścianach komórkowych wielu roślin. Pektyny są ogólnie polisacharydami i oligosacharydami o różnym składzie. (...)

więcej

Polisacharydy

Wielocukry, czyli polisacharydy, są to węglowodany złożone. Powstają  przez połączenie kilku cząsteczek jednocukrów. Nie rozpuszczają się w wodzie, nie są (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7