Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Tłuszcze pokarmowe

Składniki pokarmowe będące dla organizmu skondensowanym źródłem energii. Występują w postaci smalcu, masła, tranu jak i serów, wędlin, orzechów.

Węglowodany (Sacharydy, Cukrowce)

Związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. (...)

więcej

Węglowodany proste

Węglowodany w których skład wchodzi jedna lub dwie cząsteczki cukru. Łatwo przyswajalne o słodkim smaku.

Wolne Kwasy Tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe uwolnione z triacylogliceroli w wyniku hydrolizy enzymatycznej. W krwiobiegu wolne kwasy tłuszczowe krążą luźno związane z albuminami. Wolne kwasy (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7