Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze > Lipidy (Tłuszcze)

Lipidy (Tłuszcze)

Grupa związków organicznych rozpuszczalnych w niepolarnych rozpuszczalnikach organicznych (aceton, metanol, chloroform) i nierozpuszczalnych w wodzie. Występują w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lipidy i białka występujące we krwi lub limfie. Transportują one między innymi cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W zależności od składu, miejsca powstania i gęstości wyróżniamy kilka klas lipoprotein (o bardzo małej gęstości VLDL, małej gęstości LDL, dużej gęstości HDL).

powrót