Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Cholesterol

Związek tłuszczowy, niezbędny w naszym organizmie do syntezy niektórych hormonów, wchodzi w skład błon komórkowych. W pewnej ilości produkowany jest w (...)

więcej

Ciała balastowe

Są to węglowodany takie jak celuloza, pektyna, kutyna, których organizm ludzki nie jest w stanie wykorzystać. Duże znaczenie dla naszego odżywiania ma celuloza (...)

więcej

Fibrynogen

Białko wchodzące w skład osocza krwi. Stanowi ok. 5% wszystkich białek osocza. Wytwarzany w wątrobie, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, przechodząc w fibrynę.

Flawoproteidy

Białka zawierające pochodną ryboflawiny. Wraz z witaminą B12 biorą one udział w procesach utleniania i redukcji.

Glikogen

Cukier złożony zbudowany z glukozy połączonych wiązaniami glikozydowymi. Jest gromadzony w ograniczonych ilościach w tkance mięśniowej i wątrobie. Jest głównym (...)

więcej

Glukoza

Cukier prosty, podstawowy związek energetyczny dla większości organizmów, jest rozkładana w procesie glikolizy na kwas pirogronowy. Jest składowana w formie (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7