Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze > Kwasy Omega-3, Omega-6

Kwasy Omega-3, Omega-6

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) do których zaliczamy kawsy omega-3, omega-6 oraz omega-9. Kwasy te nie są syntetyzowane przez organizm człowieka w związku z tym muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy omega-3 jak również kwasy omega-6 pełnia wiele istotnych funkcji decydujących o prawidłowym przebiegu procesów życiowych. Kwasy omega-3 oraz omega-6 odpowiadają za wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL z drugiej strony wpływając na obniżenie poziomu „złego cholesterolu” LDH, pomagającym tym samym chronić układ krążenia zapewniając jego prawidłowe funkcjonowanie. NNKT wpływają również na prawidłową pracę mózgu oraz centralnego układu nerwowego, a także są inicjatorem produkcji różnego rodzaju hormonów istotnych dla funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiadają również za wspomaganie ogólnej odporności organizmu poprzez wzmacnianie mechanizmów ochronnych ustroju. Istotne jest fakt iż kwasy omega-3 oraz omega-6 ulegają zniszczeniu w wyniku działania wysokich temperatur między innymi podczas smażenia. Bogate produkty w kwasy omega-3 to w dużej mierze ryby morskie takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy śledź, występują również w produktach pochodzenia roślinnego.

powrót