Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Białka, cukry, tłuszcze

Prolaminy

Białka proste obecne w nasionach traw i zbóż uprawnych. Zawierają dużą ilość glutaminy. Rozpuszczalne w niskocząsteczkowych alkoholach.

Protaminy

Białka proste występujące głównie w mleczu ryb. Zawierają dużo aminokwasów zasadowych.

Sacharoza

Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi.

Sacharydy (Cukrowce, Węglowodany)

Związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. (...)

więcej

Skrobia

Węglowodan, najważniejszy polisacharyd zapasowy dla roślin. Jest magazynowany w nasionach, owocach, korzeniach. Najwięcej skrobi znajduje się w bulwach ziemniaków i (...)

więcej

Skrobia modyfikowana

Skrobia która pod wpływem zmian chemicznych, fizycznych lub enzymatycznych posiada inne cechy funkcjonalne. Stosowana jest jako zamiennik tłuszczu, wypełniacz, (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7