Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Białka proste obecne w nasionach traw i zbóż uprawnych. Zawierają dużą ilość glutaminy. Rozpuszczalne w niskocząsteczkowych alkoholach.
Białka proste występujące głównie w mleczu ryb. Zawierają dużo aminokwasów zasadowych.
Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi.
Związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie, czyli 2:1. (...)
Węglowodan, najważniejszy polisacharyd zapasowy dla roślin. Jest magazynowany w nasionach, owocach, korzeniach. Najwięcej skrobi znajduje się w bulwach ziemniaków i (...)
Skrobia która pod wpływem zmian chemicznych, fizycznych lub enzymatycznych posiada inne cechy funkcjonalne. Stosowana jest jako zamiennik tłuszczu, wypełniacz, (...)