Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Składniki mineralne > Wanad (V)

Wanad (V)

Wanad znajduje się w otoczeniu i pożywieniu człowieka, jest on niezbędnym pierwiastkiem śladowym. Znajduje się w centrach aktywnych enzymów przemiany glukozy i innych węglowodanów. Zapobiega chorobom serca, hamuje powstawanie cholesterolu we krwi. Obniża stężenie cukru we krwi oraz pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Niedobór może spowodować zmniejszenie liczby czerwonych krwinek oraz zaburzenia przemiany tłuszczów.
Rzadko stwierdza się niedobory wanadu. Zdarzają się przemysłowe i środowiskowe zatrucia wanadem, może uszkodzić nerki, podrażnić błony śluzowe układu oddechowego i pokarmowego. Suplementacja stosowana przez kulturystów nie ma uzasadnienia i może być szkodliwa.

Źródła wanadu:
- ryby,
- grzyby,
- owoce morza,
- przyprawy.

powrót