Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Barwniki > Chlorofil

Chlorofil

Chlorofil jest zielonym barwnikiem występującym w większości roślin, w algach oraz niektórych bakteriach. Zawierają go wszystkie liście, a więc i wszystkie rośliny liściaste. Należy do najbardziej rozpowszechnionych naturalnych barwników roślinnych. Ma barwę zieloną i jest rozpuszczalny w tłuszczu. W roślinach chlorofil pełni ważną rolę w procesie fotosyntezy, w którym rośliny pobierają energię. Czysty chlorofil jest wykorzystywany jako barwnik żywności, ale także stosowane są bardziej trwałe kompleksy miedzi z chlorofilem. Najczęściej stosowany jest do wyrobów cukierniczych i produktów mleczarskich.

Tagi: barwniki
powrót