Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Kurkuma jest znaną popularną przyprawą i środkiem barwiącym szeroko stosowaną w przygotowaniu potraw. Ma żółtą barwę, pozyskuję się ją głównie z korzenia. Stosuję się także ekstrakty z korzenia lub kurkuminę otrzymywaną syntetycznie. Substancja barwna kurkumy – kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, ale rozpuszcza się w olejach i alkoholu, blednie pod wpływem światła i jest odporna na ogrzewane.
Kurkumina znajduje się na liście dozwolonych do stosowania barwników do żywności, a produktom żywnościowym nadaje barwę jasną, pomarańczowo - żółtą lub cytrynowo - żółtą. Stosowana jest w wielu potrawach, a szczególnie jako składnik przyprawy curry, ponadto używa się go do barwienia zup i wyrobów cukierniczych. Wśród produktów barwionych tymi substancjami wymienić należy napoje w puszkach, produkty mleczarskie, piekarskie, jogurty, herbatniki, słodycze, polewy, produkty zbożowe i sosy. Kurkumina ma właściwości przeciwutleniające i dlatego dodawana jest do olejów i tłuszczów, ponadto zabezpiecza przed jełczeniem produkty piekarskie, takie jak na przykład ciastka.