Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > A

Alergia pokarmowa

Zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. Reakcje alergiczne występują tylko u pewnej grupy i mogą pojawiać się po spożyciu nawet małej ilości pokarmu.

Alergolog

Specjalista zajmujący się nieprawidłowym, nadmiernym oddziaływaniem organizmu na niektóre czynniki, które w normalnych warunkach nie powodują takich reakcji jak uczulenie, alergia.

Alergologia

(z greckiego allos = inny) dziedzina medycyny zajmująca się rozpoznawaniem i leczeniem chorób, schorzeń alergicznych związanych z nieprawidłową reakcją organizmu ludzkiego opartą o mechanizm immunologiczny. 

Alkohole

Związki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla.

ALP (alkaliczna fosfataza)

Wzrost stężenia fosfatazy we krwi obserwujemy m.in. przy niektórych schorzeniach dróg żółciowych, stanach zapalnych, posocznicy, nadczynności tarczycy; spadek stężenia fosfatazy we krwi może występować w niedoczynności tarczycy.

ALT (aminotransferaza alaninowa), AST (aminotransferaza asparaginianowa)

Enzymy wewnątrzkomórkowe, pomocne w rozpoznawaniu i kontroli chorób wątroby i mięśni (mięsień sercowy).

Strona: 1 2 3 4 5 6