Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Zespół objawów zachodzących w organizmie będących wynikiem spożycia pokarmu, w którym dolegliwości uwarunkowane są przez mechanizmy immunologiczne. Reakcje alergiczne występują tylko u pewnej grupy i mogą pojawiać się po spożyciu nawet małej ilości pokarmu.
Specjalista zajmujący się nieprawidłowym, nadmiernym oddziaływaniem organizmu na niektóre czynniki, które w normalnych warunkach nie powodują takich reakcji jak uczulenie, alergia.
(z greckiego allos = inny) dziedzina medycyny zajmująca się rozpoznawaniem i leczeniem chorób, schorzeń alergicznych związanych z nieprawidłową reakcją organizmu ludzkiego opartą o mechanizm immunologiczny.
Związki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla.
Wzrost stężenia fosfatazy we krwi obserwujemy m.in. przy niektórych schorzeniach dróg żółciowych, stanach zapalnych, posocznicy, nadczynności tarczycy; spadek stężenia fosfatazy we krwi może występować w niedoczynności tarczycy.
Enzymy wewnątrzkomórkowe, pomocne w rozpoznawaniu i kontroli chorób wątroby i mięśni (mięsień sercowy).