Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > P

Preparaty dietetyczne

Środki spożywcze, przeznaczone dla osób chorych. Ich skład i przygotowanie różni się od podobnych artykułów spożywczych przeznaczonych dla osób zdrowych.

Preparaty wysokobłonnikowe

Źródła błonnika o bardzo dużym stężeniu, mogą występować w postaci tabletek, proszków lub oczyszczonych otrębów. Stosuje się w terapiach odchudzających.

Probiotyki

Są to żywe mikroorganizmy mające dobroczynne działanie dla układu pokarmowego naszego organizmu. W tym celu najczęściej używane są pałeczki kwasu mlekowego lub bifidobakterie. Według definicji WHO probiotyki to żywe organizmy, które podane w odpowiedniej dawce przynoszą korzystny (...)

więcej

Produkt szkodliwy dla zdrowia

Środek spożywczy zawierający bakterie chorobotwórcze lub substancje szkodliwe. Może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Produkty alkalizujące

Produkty spożywcze w których ilość pierwiastków zasadotwórczych (np. wapń, sód, potas, magnez) jest większa od ilości pierwiastków kwasotwórczych. Do takich produktów zaliczamy mleko, warzywa, owoce.

Produkty zakwaszające

Produkty spożywcze, w których ilość pierwiastków kwasotwórczych (np. fosfor, siarka, chlor) jest większa od ilości pierwiastków zasadotwórczych. Do takich produktów zaliczamy mięso, drób, ryby, jaja, przetwory zbożowe, sery.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7