Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > P

Posiłek

Produkty żywnościowe lub zestawy produktów odpowiednio zbilansowane pod kątem wartości odżywczej spożywane kilka razy w ciągu dnia.

Posocznica

Posocznica zwana sepsą jest to gwałtowna uogólniona reakcja zapalna organizmu na atak mikroorganizmów. Sepsa stanowi zespół objawów chorobowych, które wywoływane są różnorodnymi czynnikami zakaźnymi (bakteriami, wirusami, pasożytami, grzybami). (...)

więcej

Potas (K)

Potas związany jest z sodem i chlorem zapewniając prawidłową gospodarkę wodną organizmu oraz równowagę kwasowo - zasadową. Jest głównym kationem płynu wewnątrzkomórkowego, wchodzi w skład elektrolitów i enzymów. Reguluje gospodarkę wodną tj. objętość (...)

więcej

Potrawa

Zestawienie kilku produktów spożywczych oraz poddanie ich odpowiednim zabiegom kulinarnym (gotowanie, smażenie) po których są one gotowe do spożycia.

Pragnienie

Jedna z najbardziej podstawowych potrzeb biologicznych organizmu, przejawiająca się w popędzie ku pobraniu odpowiedniej ilości wody. Pragnienie wzrasta wraz ze zmniejszaniem się ogólnej objętości płynu w ustroju lub ze zwiększeniem się ilości niektórych substancji, takich jak (...)

więcej

Prebiotyk

To substancja obecna w pożywieniu, która wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Prebiotyki są oporne na trawienie przez enzymy obecne w układzie pokarmowym człowieka. Stymulują wzrost pewnych rodzajów bakterii, co pozytywnie wpływa na zdrowie całego (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5 6 7