Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Produkty żywnościowe lub zestawy produktów odpowiednio zbilansowane pod kątem wartości odżywczej spożywane kilka razy w ciągu dnia.
Posocznica zwana sepsą jest to gwałtowna uogólniona reakcja zapalna organizmu na atak mikroorganizmów. Sepsa stanowi zespół objawów chorobowych, które wywoływane są różnorodnymi czynnikami zakaźnymi (bakteriami, wirusami, pasożytami, grzybami). (...)
Potas związany jest z sodem i chlorem zapewniając prawidłową gospodarkę wodną organizmu oraz równowagę kwasowo - zasadową. Jest głównym kationem płynu wewnątrzkomórkowego, wchodzi w skład elektrolitów i enzymów. Reguluje gospodarkę wodną tj. objętość (...)
Zestawienie kilku produktów spożywczych oraz poddanie ich odpowiednim zabiegom kulinarnym (gotowanie, smażenie) po których są one gotowe do spożycia.
Jedna z najbardziej podstawowych potrzeb biologicznych organizmu, przejawiająca się w popędzie ku pobraniu odpowiedniej ilości wody. Pragnienie wzrasta wraz ze zmniejszaniem się ogólnej objętości płynu w ustroju lub ze zwiększeniem się ilości niektórych substancji, takich jak (...)