Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Zasadowy związek organiczny pochodzenia roślinnego. Możliwe jest otrzymywanie go w sposób syntetyczny. Jest stymulatorem dodawanym między innymi do coli. Pobudza ośrodkowy układ nerwowy, rozszerza naczynia mózgowe i wieńcowe, przyśpieszając procesy myślenia.
Związek chemiczny (lub mieszanina związków chemicznych), które powodują przedłużenie przydatności do spożycia lub trwałości produktów spożywczych i przemysłowych. Najczęściej konserwanty dodawane są do żywności to: benzoesan sodu, kwas askorbinowy, azotyn sodu. (...)
Naturalny hormon steroidowy wytwarzany przez korę nadnerczy. Odgrywa rolę w metabolizmie węglowodanów i białek.
Jest barwnikiem otrzymanym z żeńskich form mszycy o nazwie koszenila które żerują na kaktusach z rodzaju Opuncja, otrzymuje się je z ciała i jaj owadów. Głównym składnikiem koszenili jest kwas karminowy (karmin), który jest rozpuszczalny w wodzie. Jest (...)
Krzem jest niezbędnym składnikiem ludzkiego organizmu. Występuje głównie w tkance łącznej dlatego jest odpowiedzialny za elastyczność i odporność tkanek i mięśni. Krzem korzystnie oddziałuje na naczynia włosowate – uszczelniając je, usuwa z komórek substancje (...)