Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Krzem jest niezbędnym składnikiem ludzkiego organizmu. Występuje głównie w tkance łącznej dlatego jest odpowiedzialny za elastyczność i odporność tkanek i mięśni. Krzem korzystnie oddziałuje na naczynia włosowate – uszczelniając je, usuwa z komórek substancje toksyczne, zwiększa wytrzymałość tkanki kostnej oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Ponadto usuwa stany zapalne i podrażnienia skóry, poprawia jej ogólny wygląd i zapobiega wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów oraz przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Występuje w postaci tlenku jako piasek (SiO).
Źródła krzemu:
- mleko i przetwory mleczne,
- skrzyp, pokrzywa,
- podbiał, konopie,
- owoce poziomki,
- ziarna zbóż.