Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > K

Kazeina

Białko stanowiące główny składnik mleka, które wytrąca się po jego zakwaszeniu. Zawiera duże ilości proliny, kwasu glutaminowego i lizyny. Odgrywa podstawową rolę w produkcji serów i twarogów.

Keratyna

Białko będące głównym składnikiem włosów, paznokci, naskórka. Trudno ulega hydrolizie, w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawione.

Ketonemia

Medyczne określenie zwiększonego stężenia ciał ketonowych we krwi. Do takiego stanu może dochodzić jeżeli dieta jest bardzo bogata w tłuszcze i uboga w węglowodany.

Ketonuria

Wydalanie ciał ketonowych z moczem, które powstają w nadmiarze w wyniku beta oksydacji kwasów tłuszczowych.

Ketony

Świadczy o braku insuliny w organizmie, jest wynikiem spalania tłuszczu zamiast glukozy, czyli gdy komórki głodują. Pojawia się zazwyczaj, gdy cukier we krwi osiąga poziom powyżej 250 mg%.

Kęs

Masa pokarmu trafiająca do przełyku w pojedynczym akcie połykania.

Strona: 1 2 3 4 5