Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Chlorofil jest zielonym barwnikiem występującym w większości roślin, w algach oraz niektórych bakteriach. Zawierają go wszystkie liście, a więc i wszystkie rośliny liściaste. Należy do najbardziej rozpowszechnionych naturalnych barwników roślinnych. Ma barwę zieloną i jest (...)
Cholestaza (łac. cholestasis = zatstój żółci). Zespół objawów powodujących zatrzymanie prawidłowego odpływu żółci lub upośledzenie wydzielniczej funkcji wątroby. Następuje obniżenie produkcji i tym samym wydzielania żółci do dwunastnicy.
Związek tłuszczowy, niezbędny w naszym organizmie do syntezy niektórych hormonów, wchodzi w skład błon komórkowych. W pewnej ilości produkowany jest w wątrobie i jelitach. Wysoki poziom cholesterolu jest zazwyczaj wynikiem złej diety (diety bogatej w tłuszcze, (...)
Choroba niedokrwienia serca, jest spowodowana utrudnionym przepływem krwi przez naczynia doprowadzające krew do serca (na skutek miażdżycy), jej najgroźniejsza postać to zawał serca.
Chrom jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy oraz konieczny do metabolizmu białek i tłuszczów. Wpływa na działanie insuliny, regulując jej stężenie. Ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, obniżając jego stężenie. Chrom ponadto wspomaga odchudzanie, zmniejsza (...)
Są to węglowodany takie jak celuloza, pektyna, kutyna, których organizm ludzki nie jest w stanie wykorzystać. Duże znaczenie dla naszego odżywiania ma celuloza – błonnik, który stanowi główna część składową błon komórek roślinnych. Jednak nie może być ona (...)