Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Składniki mineralne > Chrom (Cr)

Chrom (Cr)

Chrom jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu glukozy oraz konieczny do metabolizmu białek i tłuszczów. Wpływa na działanie insuliny, regulując jej stężenie. Ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, obniżając jego stężenie. Chrom ponadto wspomaga odchudzanie, zmniejsza łaknienie, zmniejsza zmęczenie oraz zapobiega spadkowi ciśnienia tętniczego co zmniejsza ryzyko zawału serca.
Możliwe są niedobory  chromu, które wywołują zaburzenia neurologiczne  i nieprawidłowe przemiany biochemiczne cukrów, a co za tym idzie możliwość wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Źródła chromu:
- rośliny strączkowe,
- mięso,
- orzechy,
- miód,
- kakao,
- czarna herbata,
- ziarna zbóż.

powrót