Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Inaczej witamina H. Witamina rozpuszczalna w wodzie. Witamina ta bierze udział w wielu ważnych reakcjach biochemicznych, np. w procesie tworzenia glukozy (glukoneogeneza), w syntezie kwasów tłuszczowych. Biotyna wspomaga również funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku (...)
Część błonnika pokarmowego. Nie rozpuszcza się w wodzie, kwasach i zasadach. Nie jest trawiony ani rozkładany przez bakterie jelitowe. Wpływa głównie na przyspieszenie przesuwu treści pokarmowej oraz obniżenie kaloryczności pożywienia. Występuje przede wszystkim w otrębach i produktach (...)
Składnik pożywienia, występujący w produktach roślinnych. Stanowi dla organizmu substancję balastową, która reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz rozwój flory bakteryjnej w jelitach.
Część błonnika pokarmowego. Zawiera związki rozpuszczające się w wodzie, które mogą być w jelitach degradowane przez drobnoustroje, dostarczając niewielkich ilości energii. Jego źródłem w pożywieniu są owoce, warzywa, płatki owsiane.