Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Inaczej witamina H. Witamina rozpuszczalna w wodzie.
Witamina ta bierze udział w wielu ważnych reakcjach biochemicznych, np. w procesie tworzenia glukozy (glukoneogeneza), w syntezie kwasów tłuszczowych. Biotyna wspomaga również funkcję tarczycy, przemianę dwutlenku węgla, wpływa na stan skóry oraz włosów i paznokci.
Niedobór:
-zmiany skórne,
-uczulenia w postaci krostek i wysypek,
-stany zapalne skóry,
-osłabienie włosów,
-podwyższony poziom cholesterolu.
Nadmiar:
- bóle brzucha, nudności, wymioty,
- złe samopoczucie,
- czasem może występować biegunka.
Źródła witaminy:
- wątróbka
- orzechy włoskie i ziemne, soja,
- jaja,
- sardynki,
- grzyby,
- brązowy ryż,
- szpinak, marchew, pomidory.