Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > B

Brązowa tkanka tłuszczowa

Rodzaj tkanki tłuszczowej. Jest dobrze ukrwiona i silnie unerwiona o brązowym zabarwieniu. Powoduje zwiększone uwalnianie energii w postaci ciepła, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się rezerw energetycznych. Zgromadzona jest głównie wzdłuż kręgosłupa i na śródpiersiu.

Brodawki

Za powstawanie brodawek odpowiedzialne są różne gatunki tzw. wirusa brodawczaka. Brodawki należą do najbardziej rozpowszechnionych chorób skóry. Choć większość z nich nie powoduje bólu, to jednak mogą być kłopotliwe, przede wszystkim wtedy, gdy występują na twarzy.

Bromatologia

Bromatologia greckie broma – pożywienie, logos – nauka. Jest to nauka zajmująca się badaniem żywności tj. składem chemicznym, wartością odżywczą, zawartością składników odżywczych i nieodżywczych, naturalnych np. trypsyny, ich przyswajalnością  i strawnością przez (...)

więcej

Bulimia

Choroba polegająca na niekontrolowanym szybkim objadaniu się, a następnie prowokowaniu wymiotów. Uwarunkowana zaburzeniami psychosomatycznymi. Wywołują ją między innymi urazy z okresu dzieciństwa, ukryta wrogość, stresy, odrzuceniem własnej płci, utrata bliskiej osoby, itp.

BUN (azot mocznikowy)

Stężenie azotu mocznikowego pozwala kontrolować czynność nerek. Zaburzenia tego wskaźnika mają miejsce w przypadku ostrych i przewlekłych chorób nerek.

Strona: 1 2 3 4