Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Związki chemiczne i organiczne

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Związki chemiczne i organiczne

Sól

Inaczej chlorek sodu. Stosowana do nadawania smaku pokarmom oraz jako dodatek funkcjonalny i czynnik bakteriostatyczny. Nadmiar prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego (...)

więcej

Stabilizatory

Substancje utrzymujące niejednorodny układ (np. tłuszcz / woda) i utrwalające jego właściwości fizyczne. Stabilizatory są zaliczane do dodatków do żywności.

Tyramina

Organiczny związek chemiczny należący do fenetylamin. Występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Występuje w serach pleśniowych, czekoladzie, mięsie czerwonym.

Ubichinon (Koenzym Q)

Organiczny związek chemiczny z grupy chinonów, występujący w mitochondriach komórek roślinnych i zwierzęcych. Jest odpowiedzialny za przenoszenie (...)

więcej
Strona: 1 2 3 4 5