Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Choroba pasożytnicza ludzi i zwierząt wywoływana przez pewne gatunki tasiemca, po spożyciu mięsa z wągrami tasiemca, z których w jelicie rozwijają się osobniki dorosłe.
Podwyższony poziom stężenia bilirubiny we krwi świadczy o żółtaczce.
Organiczny związek chemiczny, zaliczany do lipidów; jest istotnym czynnikiem ryzyka zwężenia naczyń krwionośnych powodującego: miażdżycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu oraz zaburzenia ukrwienia kończyn. Frakcje (...)
Współczynnik całkowitego cholesterolu / HDL.
Składniki pokarmowe będące dla organizmu skondensowanym źródłem energii. Występują w postaci smalcu, masła, tranu jak i serów, wędlin, orzechów.
Toksykologia to nauka o truciznach. Nazwa pochodzi od greckiego słowa toksikon – trucizna i logos – wiedza, nauka.