Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > N

Niedotlenienie

Inaczej hipoksja, anoksja, niedobór tlenu w ustroju lub w tkance. Wyróżniamy rodzaje niedotlenienia: Niedotlenienie anoksyczne (hipoksemia) jest to obniżone ciśnienie parcjalne tlenu we krwi tętniczej, spowodowane niską zawartością tlenu w powietrzu wdychanym lub (...)

więcej

Niedowaga

Stan niedoboru masy ciała. Występuje wtedy, gdy wskaźnik BMI jest mniejszy od 18,5. Spowodowana niedożywieniem. Stan organizmu będący skutkiem przedłużonego niedoboru składników pokarmowych. Skutkiem niedożywienia jest utrata masy ciała, zaburzenia funkcji organizmu.

Niestrawność

Ból w nadbrzuszu połączony z uczuciem sytości, wzdęciami i nudnościami. Spowodowana zaburzeniami czynnościowymi żołądka i jelit.

Nietolerancja laktozy

Zaburzenie trawienia w którym organizm nie wytwarza wcale lub wytwarza bardzo mało laktazy, enzymu potrzebnego do trawienia laktozy. W przypadku spożycia pokarmu zawierającego laktozę mogą pojawić się wzdęcia, biegunki, oraz kurczowe bóle brzucha.

Nietolerancja pokarmowa

Nieprawidłowa reakcja organizmu na pokarmy, które dla zdrowych osób są nieszkodliwe. Może być spowodowana zaburzeniami w działaniu systemu immunologicznego.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne to znaczy musimy pozyskiwać je z pożywienia ponieważ organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Pierwszym takim kwasem jest alfa linolenowy należący do rodziny kwasów omega-3. Drugim takim kwasem jest kwas linolowy należący do rodziny omega-6.

Strona: 1 2 3 4