Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Ż

Żywność ekologiczna

Żywność produkowana ze szczególną dbałością o wyeliminowanie podczas jej produkcji.

Żywność fortyfikowana

Żywność wzbogacona w składniki pokarmowe, których wcześniej została pozbawiona na skutek procesów technologicznych.

Żywność funkcjonalna

Żywność, która oprócz podstawowego zadania jakim jest dostarczanie składników odżywczych, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy czy też przywraca równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego.

Żywność genetycznie modyfikowana (Żywność transgeniczna)

Produkty spożywcze, których geny zostały celowo zmienione przez człowieka.

Żywność mrożona

Żywność zamrożona i przechowywana w niskich temperaturach, aby zabezpieczyć jej jakość i przedłużyć przydatność do spożycia.

Żywność profilaktyczna

Żywność wzbogacona o te składniki odżywcze, których brakuje w organizmie najbardziej. Często żywność o obniżonej wartości kalorycznej i pozbawiona składników powodujących rozwój chorób.

Strona: 1 2 3 4