Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Kategorie Mini Encyklopedii Zdrowia:

Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Ż

Żywienie pozajelitowe

Dostarczanie niezbędnych składników odżywczych do organizmu w postaci kroplówki. Białka dostarczamy w formie aminokwasów, tłuszcze w postaci emulsji tłuszczowych, a węglowodany w postaci glukozy.

Żywienie prawidłowe

Dobór pożywienia w odpowiedniej ilości i składzie, który pozwala na optymalny rozwój fizyczny i psychiczny przez bardzo długi okres życia.

Żywienie racjonalne

Przyjmowanie pokarmów zgodnie z zaleceniami nauki o żywieniu, opierając się na tabelach wartości odżywczej produktów oraz normach żywienia.

Żywienie zbiorowe

Zaspokajanie potrzeb pokarmowych danej grupy ludzi. Może być prowadzone w miejscach ogólnodostępnych jak i miejscach specjalnych takich jak przedszkola, szpitale, sanatoria.

Żywieniowiec

Osoba mająca odpowiednie kwalifikacje pozwalające na planowanie posiłków w zakładach żywienia zbiorowego.

Żywność

Produkty spożywcze przeznaczone do spożywania przez człowieka. Mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Strona: 1 2 3 4