Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, bierze udział w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, główny składnik czerwonego barwnika krwi - hemoglobiny. Pierwiastek ten jest także składnikiem wielu enzymów i białek biorących (...)
Hormon wytwarzany przez komórki ściany jelita cienkiego, który hamuje wydzielanie soku żołądkowego i spowalnia motorykę jelit.
Choroba, której pierwszym z objawów jest zżółknięcie białkówki oka i skóry. Dzieli się na hemolityczną (wytwarzanie zbyt dużej ilości bilirubiny), miąższową (wirusowe zapalenie wątroby) i mechaniczną (zewnątrz- lub wewnątrz wątrobowy proces nowotworowy).
Dostarczanie organizmowi pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia.
Nauka badająca wpływ pożywienia na organizm człowieka na poziomie tkankowym, molekularnym całego organizmu oraz populacji.
Podawanie substancji odżywczych do przewodu pokarmowego drogą inną niż doustna. Używając zgłębnika wprowadzamy pożywienie przez nos, przez cewnik wprowadzamy składniki odżywcze do żołądka, lub do jelita cienkiego.