Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Zasady prawidłowego żywienia określa się w postaci tzw. piramidy żywieniowej. Jej podstawę tworzy wysiłek fizyczny - codzienna aktywność fizyczna przeciwdziała rozwojowi nadwagi i otyłości. Podstawą diety powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy). Często powinniśmy spożywać owoce i warzywa - przynajmniej 3 razy dziennie. Kolejnym piętrem są rośliny strączkowe oraz orzechy, które zaopatrują organizm w białko oraz błonnik (zalecane 1-3 razy dziennie). Białko i tłuszcze zwierzęce 2 razy dziennie. Mleko i jego przetwory zalecane są natomiast w małych ilościach (1-2 razy dziennie). Na szczycie piramidy umiejscowione jest czerwone mięso, kiełbasa, słodycze oraz białe pieczywo.