Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka > BMI (ang. body mass index)

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Dietetyka > BMI (ang. body mass index)

BMI (ang. body mass index)

Jest to wskaźnik masy ciała. Współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała w kilogramach przez kwadrat wysokości ciała w metrach.

  • < 15 – wygłodzenie,
  • 15,0-18,4 – niedowaga,
  • 18,5-24,9 – masa ciała prawidłowa,
  • 25,0-29,9 – nadwaga,
  • 30,0-34,9 – otyłość I stopnia
  • 35,0-39,9 - otyłość II stopnia,
  • > 40 – otyłość olbrzymia.

Współczynnik BMI ma znaczenie w ocenianiu ryzyka rozwoju chorób serca i układu krążenia, cukrzycy oraz innych chorób powiązanych z nieprawidłową masą ciała.

powrót