Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ

Jod (I)

Jod jest składnikiem hormonów tarczycy, substancją czynną jest tyroksyna i trójjodotyronina które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.
Są to bardzo ważne hormony, ponieważ aktywują enzymy łańcucha oddechowego, stymulują także wzrost młodych organizmów.
Niedobory jodu mogą ujawniać się ciężkimi chorobami, a nawet śmiercią, w żywieniu kobiet w ciąży może prowadzić do uszkodzenia płodu, a szczególnie wpłynąć na późniejszy niedorozwój umysłowy dzieci. Niedobór jodu może także powodować utratę słuchu.
Nadmiar jodu podwyższa podstawową przemianę materii.

Źródła jodu:
- ryby morskie,
- małże, krewetki,
- marchew,
- wodorosty morskie.

powrót