Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Jest to grupa związków o szczególnie dużym znaczeniu biologicznym. Nazywa się je biokatalizatorami, ponieważ w organizmie pełnią funkcje katalityczne. Są to białka wytwarzane przez organizmy żywe o własnościach katalitycznych, które posiadają zdolność zwiększania szybkości reakcji chemiczne czyli przyśpieszają przebieg wszystkich reakcji w organizmie. W wyniku reakcji obniżają energii aktywacji, ale same nie ulegają przemianie oraz nie zużywają się bezpośrednio. Większość enzymów składa się z części białkowej, czyli apoenzymu oraz części niebiałkowej, czyli grupy prostetycznej lub koenzymu. Połączenie tych dwóch części nazywane jest inaczej holoenzymem. Reakcje katalizowane enzymatycznie są najczęściej połączone w ciągi to znaczy że produkt jednej reakcji staje się substratem, czyli materiałem wyjściowym dla następnej reakcji. Enzymy są niezbędne do życia. Brak któregoś z nich w organizmie prowadzi do zakłóceń w jego prawidłowym funkcjonowaniu.
Enzymy dzielimy na oksydoreduktazy, transferazy, hydrolazy, liazy, izomerazy, ligazy. Enzymy stosuje się w przemyśle spożywczym np. do produkcji serów, octu, alkoholu etylowego.