Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Składniki mineralne > Sód (Na)

Sód (Na)

Jest jednym z głównych składników płynów ustrojowych tj. soków trawiennych, krwi itd. Reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz równowagę kwasowo – zasadową, dzięki temu zapewnia napięcie tkanek, jędrność naszej skóry. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, razem z potasem pełni ważną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych. Reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym, składnik enzymów. Podnosi ciśnienie tętnicze krwi, reguluje skurcze i rozkurcze mięśni w tym mięśnia sercowego przez co odgrywa rolę w nadciśnieniu i niewydolności krążenia. Występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie i może prowadzić do nadciśnienia, obrzęków.

Niedobór:
- odwodnienie,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- bóle głowy,
- zaburzenia koncentracji,
- drgania mięśni.

Źródła:
- sól kuchenna
- żółty ser,
- drób,
- ryby,
- pieczywo pełnoziarniste,
- szynka konserwowa.

powrót