Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia
Jest jednym z głównych składników płynów ustrojowych tj. soków trawiennych, krwi itd. Reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz równowagę kwasowo – zasadową, dzięki temu zapewnia napięcie tkanek, jędrność naszej skóry. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni, razem z potasem pełni ważną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych. Reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym, składnik enzymów. Podnosi ciśnienie tętnicze krwi, reguluje skurcze i rozkurcze mięśni w tym mięśnia sercowego przez co odgrywa rolę w nadciśnieniu i niewydolności krążenia. Występując w nadmiarze, wiąże wodę w organizmie i może prowadzić do nadciśnienia, obrzęków.
Niedobór:
- odwodnienie,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- bóle głowy,
- zaburzenia koncentracji,
- drgania mięśni.
Źródła:
- sól kuchenna
- żółty ser,
- drób,
- ryby,
- pieczywo pełnoziarniste,
- szynka konserwowa.