Jesteś tu: Strona główna › Encyklopedia

Szukaj:

Szukaj terminu:

Wyszukaj dany termin za pomocą wyszukiwarki, bądź skorzystaj z indeksu alfabetycznego.

ABCDEFGHIJKLŁMNOPRSŚTUVWZŻ
Jesteś tutaj: MINI ENCYKLOPEDIA ZDROWIA > Składniki mineralne > Magnez (Mg)

Magnez (Mg)

Jest niezbędny w organizmie człowieka do działania około 80 enzymów i aktywacji witaminy B1. Utrzymuje potencjał elektryczny komórek nerwowych i mięśniowych. Bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych a zwłaszcza w utrzymaniu prawidłowego rytmu pracy serca oraz w budowie kości i zębów. Ważną rolę spełnia w przekazywaniu informacji między mięśniami i nerwami, ponadto bierze udział w przemianie materii i metabolizmie lipidów.
Uczestniczy także w syntezie kwasów nukleinowych DNA, RNA oraz białka. 
Stężenie magnezu w organizmie reguluje ilość potasu oraz jest aktywatorem niektórych enzymów. Magnez pomaga zachować równowagę psychiczna i fizyczną. Prawidłowe stężenie magnezu chroni przed chorobami naczyń krwionośnych, zapobiega nadciśnieniu, skurczom oraz odkładaniu się cholesterolu na ściankach tętnic, dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowalności na miażdżycę i obniża ryzyko wystąpienia zawału. Dieta uboga w magnez jest przyczyną podwyższonej pobudliwości nerwowo-mięśniowej.

Objawy niedoboru:
- niewydolność pracy serca,
- arytmia, nadciśnienie tętnicze,
- depresja, zmęczenie,
- pogorszenie koncentracji, utrata równowagi, osłabienie,
- bóle i zawroty głowy,
- skurcze mięśni, drętwienie kończyn, drgania powiek,
- bezsenność,
- przerwy w oddychaniu.

Źródła:
- pestki dyni, migdały,
- kakao gorzkie,
- soja, soczewica,
- kasza gryczana, jęczmienna,
- orzech włoski,
- fasola biała,
- czekolada,
- banany.


powrót